Владыка Анфим (episcop_anfim) wrote,
Владыка Анфим
episcop_anfim

CIRCULARĂ în legătură cu noile măsuri și prevederi ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică

BISERICA ORTODOXA TRADITIONALA DIN MOLDOVA

CIRCULARĂ în legătură cu noile măsuri și prevederi ale
Comisiei Naționale de Sănătate Publică

Biserica Ortodoxa Traditionala din Moldova a luat cunoștință cu decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică, din data de 29 mai, 2020, cu prvire la redeschiderea bisericilor și crede că măsurile recomandate sunt firești, în contextul în care epidemia nu a fost eradicată definitiv. De asemenea, considerăm pertinente și binevenite constatările din cadrul documentului, cu privire la rolul și importanța Bisericii in lupta cu aceasta epidemie , DAR CATEGORIC SUNTEM IMPOTRIVA ABTINERII DE LA SFINTA IMPARTASANIE(măsură stipulată în Anexa nr. 3, pct. 2.9) .
Reguli pentru toate parohiile si manastirile noastre:
1. Masurarea temperaturii la intrarea in biserica
2. Dezinfectarea incaperilor
3. In locuri vizibile la intrare sa fie dezinfectant pentru spalarea miinilor
4. Toti crestinii sa fie cu masca
„Biserica nu este unitate de alimentaţie publică”, ci instituție de cult, iar împărtășania „nu este mâncare și băutură firească”. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.
BOTM însă are o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei, privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie (măsură stipulată în Anexa nr. 3, pct. 2.9) și amintește doar că subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum, „ca toți să fie una” (In. 17,21).

02.06.2020 + Episcop Anfim Basarabeanul

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments